Lichter, leuker en beter met het OPP van ParnasSys!

Jij wilt toch ook dat het plannen en verantwoorden van je onderwijs voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften zo makkelijk mogelijk is? Heb je al ervaren welke mogelijkheden het nieuwe ontwikkelingsperspectief van ParnasSys daarvoor biedt? Voor ParnasSys schreef ik recent een blog met tips over dit OPP én over het werken met ontwikkelingsperspectieven in het algemeen. Graag deel ik enkele dingen hierover.

Een compleet beeld van de leerling

Het OPP van ParnasSys - met als kapstok het Landelijk Doelgroepenmodel - brengt alle beschikbare leerlinginformatie overzichtelijk in beeld. Voor de verschillende typen relevante informatie geef je aan in welke mate het relatief sterk of minder sterk ontwikkeld is. Alle al beschikbare leerlinginformatie wordt voor je gebundeld, zodat je doel niet wordt om extra informatie te verzamelen. Jij vult alleen aan wat nodig is. In de PDF-versie zie je vervolgens alleen de gevulde onderdelen terug; zo houd je het beknopt en overzichtelijk.

Benut alle beschikbare informatie, zoals stimulerende en belemmerende factoren

Heb je - samen met jouw collega’s - goede afspraken gemaakt over het beschrijven van de stimulerende en belemmerende factoren en ondersteuningsbehoeften? Dan is het maken van een OPP door de handige koppelingen in ParnasSys relatief weinig werk. Bovendien zie je deze informatie óók altijd terug op de groepskaart én kan je de informatie via deze plek heel gemakkelijk actualiseren.

OPP: gebruik hem óok voor de overdracht naar de volgende klas

Het OPP kan je nog meer werk besparen: laat geen aparte overdracht meer schrijven, maar vraag alle collega’s om aan het eind van het jaar de stimulerende-, belemmerende factoren en ondersteuningsbehoeften te controleren en eventueel aan te vullen. Zo kun je de informatie uit het OPP voor veel meer doeleinden dan alleen de wettelijke verplichting gebruiken.

Hulp bij het maken van bewuste keuzes

Met het OPP van ParnasSys maak je bewuste keuzes op basis van het totaalbeeld van de leerling. Daarnaast beperk je de administratie tot alleen wat functioneel is, waardoor je tijd bespaart. Doordat je alle leerlinginformatie overzichtelijk op één plaats inzichtelijk hebt, word je geholpen met het gedegen vormgeven van het aanbod en de ondersteuning.

Zo draagt ook dit OPP en onze hulp bij implementatie bij aan lichter, leuker en beter, waar Gouwe Academie voor gaat en staat: je ervaart minder werkdruk en meer werkplezier, bovendien draagt het bij aan optimale onderwijsresultaten.

Verder lezen

Wil je de uitgebreide versie van deze blog lezen? Kijk dan op de site van ParnasSys.

Voorbeeld implementatieplan

Een voorbeeld implementatieplan met allerlei tips en voorstellen van onderwijsadviseurs van Gouwe Academie, kun je downloaden via de website.

Download het implementatieplan

Ondersteuning of inspiratie door webinars en scholing

Je bent ook van harte welkom tijdens één van de webinars die we verzorgen over het OPP. Er zijn aparte webinars voor het regulier onderwijs en het s(b)o.

Daarnaast kun je begeleiding op maat aanvragen voor je school of scholengroep.