Vernieuwde Leerlijnen jonge kind

Maak een verdiepingsslag met je team!

Je hebt vast wel eens gehoord over de Leerlijnen jonge kind. Misschien ben je er al enthousiast mee bezig, of ben je nieuwsgierig naar de inhouden. Sinds begin 2023-2024 is er een vernieuwde versie beschikbaar in ParnasSys. Lees er alles over in dit nieuwsbericht. Daarnaast vertellen we je ook graag over de scholingsmogelijkheden die we je bieden bij de leerlijnen.

Sinds september 2023 kun je werken met vernieuwde leerlijnen voor groep 1 tot en met 3! We gunnen scholen dat zij met het team de mogelijkheden van de vernieuwde leerlijnen optimaal benutten om met nóg minder werkdruk en nog meer werkplezier, je leerlingen nog betere ontwikkelingskansen te bieden. 


LICHTER

Je ervaart minder werkdruk doordat er gewerkt wordt met een compact nieuw pakket van doelen, die aansluiten bij de (nieuwste) SLO-doelen. Er is een onderscheid gemaakt tussen aanbods- en registratiedoelen

  • Van de cruciale doelen registreer je in ParnasSys of ze behaald zijn. De aanbodsdoelen zijn apart beschikbaar en kun je verwerken in de themaplanners: je biedt ze aan, maar je hoeft hiervan niet aan te geven of een leerling ze heeft behaald. 
  • Het blijft altijd mogelijk om zelf nog keuzes te maken in de doelen of om doelen toe te voegen of aan te passen. Je registreert alleen dát wat relevant is voor jullie leerlingen. 
  • Doordat de leer- en ontwikkelingslijnen geïntegreerd zijn in ParnasSys (4-7 jaar) en KidsKonnect (0-3 jaar), houd je alle informatie over je leerlingen en aanbod bij elkaar. 

LEUKER

Werkplezier ervaar je vooral als je merkt dat leerlingen betekenisvol bezig zijn. We ondersteunen je door (vernieuwde) themaplanners, (groeps)overzichten, koppelingen met methodes, relevante doelen en inspirerende scholingen om je aanbod beredeneerd vorm te geven. 

BETER

Je wilt graag bijdragen aan een optimale ontwikkeling van leerlingen. Door goed zicht te hebben op wat ze kunnen en door daar je aanbod op af te stemmen, weet je zeker dat je bijdraagt aan goed en passend onderwijs! Daarbij realiseer je samen met je collega’s een doorgaande leerlijn van peuters tot en met groep 3 en hoger.

Download hier de nieuwe leerlijnen in Excel

Om écht alles uit de leerlijnen te halen, kunnen we jullie nog verder op weg helpen! Zo hebben we een scholing voor ib’ers en bouwcoördinatoren, om ze de fijne kneepjes van het vak ‘leerlijnen’ te leren. Of zijn jullie er aan toe om met het hele team een vervolgstap te zetten? Ik kom graag nog eens bij jullie langs voor een verdieping!  Om de overstap te maken en/of om een verdiepingsslag te maken met het stimuleren van de ontwikkeling op één of meer gebieden. 

Meer informatie? Plan een scholingsbijeenkomst

Werk je al met leerlijnen jonge kind, en wil je meer weten over de nieuwe leerlijnen, dan is het mogelijk om een bijeenkomst in te plannen via onderwijsadviseur Nelleke de With. Tijdens deze bijeenkomst wordt het verschil tussen aanbods- en registratiedoelen toegelicht. De bijbehorende documenten worden doorgenomen en besproken en de website van Gouwe academie wordt hierbij betrokken. De opbouw van de lijnen taal, rekenen, motoriek, sociaal/emotioneel en spel worden toegelicht en je krijgt achtergrondinformatie hierover te horen. Het nieuwe systeem wordt tijdens de bijeenkomst klaargezet, zodat de leerkrachten de volgende dag van start kunnen gaan. Tot slot wordt de werkwijze van nieuwe themaplan besproken.

Ben je nog niet bekend met de Leerlijnen jonge kind, maar wil je er wel graag meer over weten? Kom dan naar een gratis productvoorstelling. Je kunt een productvoorstelling ook op jouw school organiseren. Doe je dat met meer dan 5 scholen, dan is dit gratis.

Meld je aan voor de (gratis) productvoorstelling

Cursus voor starters

Werken jullie al langer met de Leerlijnen jonge kind, maar zijn er inmiddels nieuwe collega’s gestart die de basisscholing nog niet hebben gevolgd? Dan wil je natuurlijk dat ook zij toegerust zijn om kwalitatief goed onderwijs te geven mét behulp van deze leerlijnen. In twee dagdelen praten we ze bij over observeren, ontwikkeling herkennen aan gedrag, advies geven bij een stagnerende of achterblijvende ontwikkeling, en nog veel meer. Zo kunnen ze toegerust aan de slag!

Meer informatie en aanmelden

Toerusting van ib’ers en bouwcoördinatoren

Ben je ib’er of bouwcoördinator en wil je je team optimaal begeleiden in het werken aan de hand van de leerlijnen jonge kind? Tijdens twee scholingsmiddagen leren we je hoe je dat op een goede manier kunt doen! Hoe houd je goede groeps- en leerlingbesprekingen met de leerlijnen en HGW als basis? Hoe zorg je voor een gedegen groepsplan? Hoe zet je het leerlingprofiel in bij besprekingen met externen? We leren je graag de vaardigheden die je voor de dingen nodig hebt!

Er is tijdens de scholingen veel ruimte voor intervisie en het stellen van vragen.

Meer informatie en aanmelden

Verdiepingsscholingen voor het team

Willen jullie als team een vervolgstap zetten? Meer halen uit jullie leerlijnen jonge kind? Ik kom graag nog eens bij jullie lang! Dan gaan we praktisch aan de slag met bijvoorbeeld spelbegeleiding, taal- en rekenstimulering, motorische ondersteuning of het versterken van het sociaal-emotioneel functioneren. Neem vrijblijvend contact op hoe ik jullie verder kan helpen! Zoals jullie weten, is een begeleidingstraject altijd maatwerk. Een combinatie van thema’s is dus altijd mogelijk.

Meer informatie

Tip: meld je aan voor de nieuwsbrief van Gouwe Academie

Daarin informeren we je over nieuwe ontwikkelingen, zodat je altijd up-to-date bent.  En volg je ons al op LinkedIn?  

Aanmelden nieuwsbrief LinkedIn