Snel en overzichtelijk naar een schoolanalyse

Januari is voor scholen de maand van de toetsen. Er ligt ongetwijfeld een drukke periode achter jullie. En nu op naar de rapportage: voor de leerlingen zelf, maar óók voor school en bestuur. Hoe kom je tot een snelle, maar goede analyse? En hoe koppel je daar de juiste acties aan? Onderwijsadviseur Cornee Bezemer legt het uit in zijn blog.

MijnSchoolplan

Misschien denk je bij de module MijnSchoolplan wel vooral aan het maken van een schoolplan. Maar wist je dat deze module veel breder is en je enorm kan helpen met het maken van goede beleidsdocumenten of met een goede school- en bestuursrapportage? En het grote voordeel is, dat alle gegevens automatisch opgehaald worden uit ParnasSys, en je dus zonder knippen en plakken alles overzichtelijk in één rapportage hebt staan.

Eigen format

Veel scholen hebben een format in Word waarin de toetsgegevens worden geplakt. Hierna wordt in dit document een analyse gemaakt. Dit kan veel gemakkelijker! In de schoolrapportage van MijnSchoolPlan komen de resultaten automatisch vanuit ParnasSys. Dit scheelt veel werk zodat jij als schoolleider of ib’er gelijk inhoudelijk aan de slag kan gaan. Het format met vragen voor je rapportage op school- en bestuursniveau kun je zelf opstellen. Dat kan ook het bestuur doen, zodat alle scholen in hetzelfde op gelijke manier een analyse maken. Denk daarbij breder dan alleen je toetsresultaten. Neem ook bijvoorbeeld je sociale resultaten, doorstroomgegevens, vervolgsucces en de veiligheid van de leerlingen van leerlingen in de rapportage mee. 

Analyse

Omdat de schoolrapportage automatisch wordt gevuld, kun je als school of bestuur meteen naar het duiden en het koppelen van acties. Van belang is om de juiste vragen te stellen bij het analyseren van gegeven.  Denk (tijdens een scholing) goed na over wat je belangrijk vindt om op te nemen in je rapportage en in je analyse.

Tips

  • Het is mooi om de schoolrapportage een samenwerking tussen de schoolleider en ib’er te laten zijn. Werk samen, vul beide een gedeelte in.
  • De schoolrapportage verwerkt resultaten uit verschillende soorten toetsen (Cito, IEP, DIA). Verdiep je in de resultaatweergave die bij jullie toetsen hoort.
  • Werk planmatig aan de hand van de PDCA-cirkel. Deze stappen zitten nadrukkelijk in MijnSchoolplan verwerkt.
  • Vanuit de tussentijdse toetsen kun je ook een prognose krijgen voor de resultaten op de doorstroomtoets. 
  • Volg ook hoe je leerlingen het doen in het vo, het niveausucces kun je uitwisselen met de vo-school van de leerlingen, zodat je kunt volgen of ze op hun geadviseerde niveau blijven.

Burgerschap

Tip: heb je een licentie voor MijnSchoolplan? Naast je rapportage, kun je hier ook beleid rond burgerschap kwijt. Zo kun je rapportages maken op basis van veiligheidsvragenlijsten uit WMK, en je beleidsplan schrijven.

Aan de slag

Wil je ook aan de slag met de school- bestuursrapportage in MijnSchoolplan? Ik lever graag een bijdrage aan een goede implementatie: welke onderdelen neem je op? Wat zijn goede vragen voor de analyse, passend bij jullie visie? Natuurlijk help ik jullie ook graag om je weg te vinden in MijnSchoolplan, zodat je alle mogelijkheden goed benut. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk ze op onze scholingspagina!