Loop geen bekostiging mis! Zorg voor een correcte uitwisseling met ROD

De teldatum van 1 februari komt snel dichterbij! Je hebt tot 15 februari de tijd om te zorgen dat alle gegevens correct in ParnasSys staan, voor de ROD-uitwisseling. Onderwijsadviseur Ina Klaster vertelt je in deze blog waarom het zo belangrijk is om hiermee aan de slag te gaan: “Per niet juist invoerde leerling, kan een school 6000-7000 euro bekostiging mislopen. En op elke school waar ik kom, staat er nog wel iets niet goed.” Tip: let op de extra bekostiging van anderstalige leerlingen!

Bekostiging en ROD

Onderwijsadviseurs Ina Klaster en Joost Wissink geven scholingen over ROD. Zowel op locatie als (online) cursussen waarvoor je je individueel aan kunt melden. Ina: “Bij élke scholing die ik geef, kom ik wel een leerling tegen die niet juist in ParnasSys staat en die dus geen (correcte) bekostiging krijgt. Als je bedenkt dat bekostiging rond de 6000-7000 euro per leerling is, gaat dat dus voor scholen om veel geld.”

Tip: extra bekostiging voor anderstalige leerlingen

Naast de reguliere gegevens die in orde moeten zijn voor de ROD-uitwisseling, wijst Ina ook nog op de NNCA-leerlingen. “Voor leerlingen die vallen onder Nederlands Onderwijs Anderstaligen (NOAT) en Culturele Minderheden (CUMI) hebben scholen recht op een klein stukje extra vergoeding. Bepalend voor die extra vergoeding is het land van herkomst van de leerling of zijn ouder(s). 
 De herkomst van de leerling en zijn ouder(s) moet dan wel correct in ParnasSys staan. Het is geen verplichting voor ouders om dit in te vullen, maar als school kun je het met een simpele check wel achterhalen. Vul je het land van herkomst vóór 1 februari alsnog in, dan heb je recht op die extra bekostiging.”

Scholing

Tijdens een scholing gaan de onderwijsadviseurs met je aan de slag: welke checks gebruik je om te kijken of al je leerlingen goed staan ingevoerd? Waar moet je op letten? En hoe zie je dat snel terug in ParnasSys?

Ook geen bekostiging mislopen? Meld je dan nog snel aan voor een scholing in januari! Ina, of een collega, komt de scholing ook graag bij jullie op locatie geven: “Dan leg ik alles uit aan de hand van de eigen ParnasSys-omgeving. Je ziet dan meteen waar het nog mis gaat en hoe je dit kunt oplossen. Zeker voor grotere organisaties is het praktischer én voordeliger om dit in één scholing op locatie aan te pakken.”