Communiceren met ouders

Ben jij deze weken ook druk met oudergesprekken? Op veel scholen worden in deze periode 10-minutengesprekken gevoerd rond het sociaal-emotioneel functioneren van de leerlingen. Waarom is het zo belangrijk om (goed) met ouders te communiceren?

Onderwijsadviseur Joost Wissink legt dat uit, bespreekt concrete hulpmiddelen als Parro, het Ouderportaal en Kindbegrip én geeft je concrete tips hoe je die hulpmiddelen kunt inzetten om nog meer uit de interactie met ouders te halen.

Samenwerken

Leren vindt plaats waar ouders en leerkracht samenwerken om het kind te laten groeien. Uit onderzoek blijkt hoe groot het aandeel van thuis- en gezinsfactoren is op het leren van het kind (zie de afbeelding hieronder). En dus is het belangrijk dat je weet hoe het thuis gaat met het kind, en dat je samenwerkt met ouders.

Hoe goed je je leerlingen ook observeert, ouders kennen hun kind (bijna) altijd het beste. Ga je als leerkracht nadenken over onderwijsbehoeften, stimulerende of belemmerende factoren, neem dan dus altijd de input van de ouders mee.

Parro: handig en snel

Wanneer het gaat over oudercommunicatie, kijk je als school vaak meteen naar je communicatiesystemen. Veel scholen maken voor hun communicatie gebruik van Parro. Dat is handig en snel voor het delen van de agenda, praktische berichten en het delen van foto’s. Maar het kan breder. Daarom delen we graag een aantal tips met je waarmee je de ouderbetrokkenheid en het samenwerken met ouders kunt vergroten:

  • Deel met ouders waarmee je in de les bezig bent. Waar werk je aan bij rekenen, wat behandel je bij geschiedenis? Dat maakt dat ouders hun kinderen concrete vragen kunnen stellen over school, omdat ze weten wat er op school gebeurt.
  • Plan je oudergesprekken in? Vraag de ouders meteen waar ze het over willen hebben. Of geef een aantal vragen door waar ze het thuis vast met hun kind over kunnen hebben. Dan kun je je als leerkracht goed voorbereiden en komen ook ouders voorbereid naar het gesprek.
  • Ook documenten kun je delen via Parro. Wil je documenten of links naar Parro toevoegen? Dan is het handig om te werken in de webversie van Parro, te bereiken via talk.parro.com.

Ouderportaal: transparantie

Ouderportaal: wil je als school graag transparant communiceren over cijfers, toetsen en gespreksverslagen? Dan is het Ouderportaal een handig hulpmiddel. Je kiest als school wat je open wilt zetten voor ouders, waarmee gegevens vanuit ParnasSys beschikbaar komen in het Ouderportaal. Ook bij notities (zoals gespreksverslagen) en documenten kun je aangeven of ze op het Ouderportaal getoond moeten worden. Handig: ondertekenen kan in Ouderportaal door te reageren op een notitie. Dan is de route printen – ondertekenen – inscannen – opsturen niet meer nodig.

Kindbegrip: samen met ouders het sociaal-emotioneel leren versterken

Wil je als school écht samen met ouders aan de ontwikkeling van hun kind werken, waarbij je elkaar versterkt en niet alleen elkaar informeert? Kies dan het belangrijke ontwikkelingsgebied van het sociaal-emotioneel functioneren als thema. Bespreek in een fysiek gesprek je bevindingen op school (naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst(en) van Kindbegrip) en vraag ouders hoe het kind thuis functioneert. De pdf-versie van de leerkrachtlijst kan hier heel helpend bij zijn.

Bespreek vooral de positieve uitzonderingen als een leerling op school of thuis bepaalde competenties meer of minder laat zien: waar lukt het al wel? Bepaal samen welke aspecten je verder wilt versterken. Deel in de weken erna mooie voorbeelden met elkaar via Parro als er activiteiten zijn gedaan en/of de leerling positieve ervaringen heeft gehad. Dat inspireert en motiveert de andere betrokkenen om ook bezig te blijven met het bekrachtigen van het gewenste gedrag en het zicht blijven houden op wat al lukt.

Aan de slag met effectieve oudercommunicatie

Als het gaat om oudercommunicatie, stellen scholen ons vaak de vraag: hoe gebruiken we de instrumenten nu goed en effectief? Natuurlijk helpen adviseurs van Gouwe Academie je daar graag een stapje verder bij. Maar we denken ook graag verder met jullie als school mee: wat vind je belangrijk om wel of niet te communiceren met ouders? Hoe kun je ouderbetrokkenheid verbeteren? En: hoe communiceer je eigenlijk met ouders? Hoe formeel moet het zijn, en hoe communiceer je zo objectief mogelijk?

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Kijk op onze website voor ons aanbod! Schrijf je bijvoorbeeld in voor een scholing omtrent Kindbegrip of Parro/Ouderportaal of neem contact op met onze adviseur Joost Wissink.