Kleuters observeren: de les van de vogels

Tijdens mijn vakantie afgelopen zomer heb ik mijn hart opgehaald aan het vogels spotten. We hadden een lijstje gemaakt en vinkten af welke vogels we hadden gezien. Tot ik me ergens tijdens het afvinken ineens realiseerde dat elke vogel unieke eigenschappen heeft, en dat ik die bijna over het hoofd had gezien: eigen kleuren, snavel, manier van vliegen.

Na de vakantie ging ik weer aan het werk, terug naar de scholen, waar ik kleuters observeerde.

Kijken naar het hele kind

De les van de vogels nam ik mee. Wat is het belangrijk om naar het héle kind te kijken en daarbij aan te sluiten. Dat heeft invloed op hoe je je kleuters observeert, maar ook op wat je ze aanbiedt. En wat kunnen de vernieuwde Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind dan een mooi hulpmiddel zijn! Sinds dit schooljaar zijn deze vernieuwde leerlijnen beschikbaar.

Vernieuwde leer- en ontwikkelingslijnen

Deze leer- en ontwikkelingslijnen zijn in vergelijking met onze eerdere leerlijnen nog compacter, en meer gericht op het hele kind. Daarom zijn bijvoorbeeld ook de lijnen voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling weer helemaal opnieuw doorgenomen. Je gaat voor alle leergebieden wat minder doelen registreren, maar gaat je meer richten op het aanbod voor de kinderen. Een aanbod wat rijker is en betekenisvol. Passend bij de leeftijd én bij het niveau. Zodat we niet druk zijn met het afvinken van doelen, maar met het kijken naar en werken met unieke kinderen. 

Meer informatie

Elk kind heeft zijn eigen manier van leren en ontwikkelen. Laten we niet het hele kind uit het oog verliezen als we weer aan het werk zijn. Werk ze weer, met de les van de vogels in gedachten!

Wil je meer weten over de vernieuwde leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (4-7 jaar)? Lees verder op onze website.

PS: We vieren feest!

Omdat we zo blij zijn met onze vernieuwde leerlijnen, is er volgende week woensdag 11 oktober van 14.30-15.30 een online lanceringsfeestje. Dan vertellen we je meer over onze nieuwe leerlijnen, er is een leuke quiz én we vertellen je over onze online community, die óók nieuw is! Zorg dat je erbij bent via deze Teams-link.