Begaafdheid herkennen en begeleiden met DHH

Het Digitaal handelingsprotocol begaafdheid (DHH) helpt je om snel en doordacht begaafde leerlingen in groep 1 t/m 8 te signaleren en begeleiden. Om DHH optimaal te benutten bieden we trainingen aan bij DHH. In deze trainingen leer je hoe je het instrument optimaal benut, onderwijsbehoeften herkent én vertaalt naar passende ondersteuning.

We gebruiken DHH al, maar blijven vragen houden over het optimaal gebruiken van het instrument. Wanneer vul je wat in? Wanneer de Quickscan, wanneer ga je naar signalering en diagnostisering? Moet ik elk jaar voor alle leerlingen de Quickscan doorlopen?

Gebruik je DHH en komen deze vragen je bekend voor? Dan kan het zijn dat je DHH nog niet optimaal gebruikt. Ook dan kan een training helpen om het instrument beter te leren kennen.

Route van scan naar diagnose
 
In de basiscursus bespreken we de stappen van screening tot het uitgebreid in kaart brengen van de didactische en pedagogische behoeften van begaafde leerlingen. Het stroomschema in de foto helpt daarbij. 

De stappen zijn: 

  • Quickscan: Snelle screening binnen je groep, wanneer er geen signaal is van begaafdheid. Als er vooraf wel een signaal is, kan direct de stap signalering of diagnostiek ingezet worden.
  • Signalering: Verdiepende signalering voor leerlingen waar vragen over zijn.
  • Diagnostiek: Uitgebreide screening om te komen tot een handelingsplan.
  • Leerlingbegeleiding: tips en richtlijnen voor de begeleiding van begaafde leerlingen, zowel didactisch als pedagogisch.

Stroomschema van de inzet van de instrumenten van DHH

Het hoeft niet allemaal
 
"Moet ik dan voor iedere leerling alle stappen doorlopen?" Nee! Daarom is het belangrijk om de juiste route te kiezen. Met de juiste scholing leer je in welke leerjaren en in welke situaties je een bepaalde route doorloopt en waar je écht de tijd in moet steken.

Meer dan alleen signaleren
 
DHH kun je inzetten van de eerste signalen van (hoog)begaafdheid tot concrete begeleiding in de klas. De meerwaarde van DHH ligt in de leerlingbegeleidingsmodule. Dáár vind je echt goud, omdat deze onderdelen heel nadrukkelijk gaan over het handelen in de klas.  

In de module leerlingbegeleiding vind je wat andere instrumenten vaak missen, onder andere:

  • Compactingrichtlijnen voor vrijwel alle actuele methodes in Nederland.
  • Suggesties voor verrijking bestaande uit materiaalrecensies van verrijkingsmateriaal, die aansluiten bij de specifieke onderwijsbehoeften van de begaafde leerling.
  • Concrete handelingsadviezen voor aandachtspunten in het functioneren van de leerlingen (zoals bij faalangst of onderpresteren).

Deze richtlijnen en tips zijn ook toegankelijk vanuit de bibliotheek in DHH, zodat je deze ook algemener kunt inzetten voor je werkwijze in de groep en het beleid van de school.

Scholing voor optimaal gebruik
Het technische aspect van DHH levert meestal geen problemen op. Het is een eenvoudig instrument om te gebruiken, maar een praktische rondleiding door het instrument, zoals in de Basiscursus DHH, biedt altijd meerwaarde. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van gebruiksmogelijkheden.  
 
De uitdaging zit vervolgens in het optimaal benutten van alle mogelijkheden die DHH biedt. Hoe doorloop je de vragenlijsten? Hoe lees je rapportages goed? Hoe vertaal je resultaten naar concrete acties in de klas? Hoe maak je verbinding met ouders? De adviseurs van Gouwe Academie hebben hier veel expertise in, evenals diepgaande kennis van hoogbegaafdheid.

We bieden de volgende scholingsopties
Basiscursus DHH: Tijdens deze cursus krijg je informatie over alle onderdelen van het protocol en krijg je tips over de inzet van de instrumenten en de juiste route door het systeem. Je kunt alle onderdelen zelf bekijken en oefenen met een testdossier.

Verdieping 1 en Verdieping 2: Na de basiscursus adviseren we door te gaan met de verdiepingsscholingen. In de eerste verdiepingsscholing gaan we aan de slag met analyseren en interpreteren van gegevens die uit de signalering en diagnostiek komen. In de tweede verdiepingsscholing gaat het over het traject na de diagnostiek. Het beste resultaat bereik je door zowel de basis als de verdiepingscursussen te volgen.

Wil je meer weten over DHH of de scholingen op het gebied van DHH? Neem contact op met Martine Blonk voor meer informatie.