Zien! ook waardevol voor BSO

Zien! het sociaal-emotioneel volgmodel voor de BSO.

Zien! het sociaal-emotioneel volgmodel voor de BSO 

Het is dinsdagochtend. Langzaam druppelen pm’ershbo-coaches en leidinggevenden binnen. Ze komen voor de training Zien! voor de BSO in KidsKonnect. Al een poosje hadden ze de behoefte om de kinderen van de BSO te volgen in hun sociaal emotioneel functioneren. Er zijn kinderen die opvallen en groepen die pittig gedrag laten zien. Hoe komt dat? Is het de combinatie van kinderen? Of misschien de reactie van de pm’ers op de groep of op een kind? Deze en andere vragen komen aan de orde in de training via de uitleg van Zien!  

Weegschaal invullen 

We starten de training met kijken naar de dimensies van Zien! De deelnemers vullen de “weegschaal” in. Voor een kind op de groep én voor henzelf. Dit geeft duiding aan waar het gedrag van een kind of een groepje kinderen vandaan komt. Een van de pm’ers reageert hierop: “Ik ben verrast over de inzichten die het me geeft. En ik herken ook veel terug.” 

Dimensies van Zien!.

Verdieping software 

Na de dimensies starten we met de inhoud van de software. Waar registreer je en hoe ziet dat eruit? Het is de bedoeling dat alle kinderen één keer per jaar geobserveerd worden met Zien! 

In de software is de observatie gemakkelijk te registreren. Er zijn 28 stellingen  

verdeeld over zeven dimensies. Bij elke dimensie is er de mogelijkheid om een toelichting te schrijven. Klik je op het vraagteken achter een stelling, dan zie je wat de antwoordopties betekenen evind je aanvullende informatie voor de medewerker.  

Naast deze uitgebreide lijst is er een compacte versie, met zeven stellingen voor de zeven Zien! dimensies. In de toelichting onder het vraagtekentje, staat de definitie, met daarbij de stellingen van de uitgebreide versie inclusief een beschrijving.  

Registratie-omgeving Zien! met stellingen.  

Invloed van een kind op een bepaald moment 

Na het invullen van de stellingen volgt het groepsoverzicht. Dit geeft een goed beeld van de verhoudingen binnen de groep, zodat de pm’ers hierop kunnen anticiperen. Zo kun je bijvoorbeeld een uitdraai maken van de resultaten van de groepen op verschillende dagenDe gegevens van het kind worden dan ook meegenomen in de diverse groepen. Zo zie je wat de invloed is van een kind op een bepaald moment in een bepaalde groep.  

Voorbeeld van een groepsoverzicht.

Ook voor Doenkids 

De groep uit het voorbeeld werkt met Kidsconnect. Zien! is ook te gebruiken als je met Doenkids werkt. De activiteiten van Doenkids zijn gekoppeld aan de stellingen van Zien! Zo kun je passende activiteiten vinden om met de BSO-kinderen te doen. Daarnaast vind je suggesties voor spelmaterialen en prentenboeken. Voor zowel Zien! in KidsKonnect als de koppeling met Doenkids geldt, dat de software makkelijk te gebruiken is op de tablet in de groep.

Training op de werkvloer 

Wanneer je als organisatie Zien! voor de BSO aanschaft, dan krijg je een training op de werkvloer Bij grote organisaties werken we met een train-de-trainer constructie. We geven dan de training aan een aantal mensen van je organisatie. Zij dragen dat weer over op de werkvloer via een e-learningZo maken we het met elkaar het werk lichter, leuker en beter! 

Wil je graag meer weten over Zien! voor de BSO, kijk dan op onze website of neem dan contact op met Elsbeth Schouten.