Groei in je werk als kwaliteitscoördinator met de post-hbo-opleiding Intern Begeleider

Ervaringen van deelnemers van de post-hbo-opleiding Intern Begeleider.

Groei in je werk als kc'er (ib’er) met de post-hbo-opleiding Intern Begeleider 

In september 2024 start er weer nieuwe groepen van de opleiding Intern Begeleider (kwaliteitscoördinator) van Gouwe Academie en Driestar educatief. Dé opleiding om te groeien in je werk als kwaliteitscoördinator (kc'er). Of je nu startend of al meer ervaren bent. We riepen de deelnemers van het afgelopen jaar nog één keer bij elkaar en vroegen hun mening over de opleiding.  

Wat er bij de volgende opleiding absoluut niet mag ontbreken? “De kroketten!” grapt een van de deelnemers. Maar gelukkig was er ook genoeg voeding voor de hersenen. Ze voegt toe: “Ik ervaarde een soort bevrijding. Je ontdekt wie je zelf bent als kcer en hoe je in je functie en in het team staat.”  

Kennis én reflectie

Wat opvalt is dat de meeste deelnemers vooral de combinatie tussen kennis en persoonlijke ontwikkeling waarderen. Deze gaan namelijk hand in hand, waarbij er veel ruimte voor reflectie is. Bijvoorbeeld om te kijken naar je kracht en je valkuilen. En op wat jij als kc’er nodig hebt om je werk goed te doen. Een deelnemer vertelt: “De kennisonderwerpen waar je doorheen gaat hebben mij meer zekerheid in mijn werk gegeven. Je krijgt veel informatie die je kunt inzetten in de praktijk. Tegelijk ontwikkel je jezelf op persoonlijk vlak.”  

Leren van elkaar 

Ook de contacten met andere kc’ers vonden de deelnemers waardevol. Een van hen vertelt: “Ik vond de uitwisseling met de anderen heel fijn. Dat je ziet dat je er niet alleen voor staatWe waren een (h)echte coachgroep voor elkaar. Enkelen hebben nu al besloten: we gaan met elkaar in contact blijven.” Een andere deelnemer vult aan: “Als critical friend en sparringpartner kun je heel veel voor elkaar betekenen. Door deze opleiding ontwikkel je - buiten je eigen team - een netwerk waarop je terug kunt vallen.  

Koppeling met de praktijk 

Tijdens de themadagen proberen we zoveel mogelijk de verbinding met de praktijk te maken. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met ParnasSys. Een kc’er die de opleiding volgde vertelt hierover: “De koppeling met ParnasSys maakte voor mij de opleiding praktijkgericht. Ik weet nu ook weer meer over wat ParnasSys kan doen voor me.”  

Maar de opleiding is uiteraard veel breder dan dat. Een andere deelnemer vertelt: “Ik vond de opleiding inspirerend en motiverend. Omdat het aanbod zo veelzijdig was, was er veel ruimte om uit te vinden voor alle kc’ers waar hun eigen kracht ligt. Waarin je kunt uitblinken in het kc-vak.”  

Inhoud van de opleiding in september 2024 

In september 2024 start er weer een volgende opleiding. Deze bestaat uit in totaal tien cursusdagen; negen themadagen en een afsluitende presentatiedag. Er komen drie modules aan bod; de kc’er als trendanalist, als leercoördinator en als zorgregisseur. Rondom deze onderwerpen zitten de themadagen vol met reflectie en kennisoverdracht. 

De opleiding via Gouwe Academie vindt plaats op donderdagen. Bekijk hier alle informatie en cursusdata. Dezelfde opleiding wordt ook aangeboden vanuit Driestar educatief op dinsdagen. Je vindt hier alle informatie en data.  Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met de studieleider, Patrick Bakker.