Een themaplanner in groep 3!?

12 september 2022 | Door Hetty Smit

De kinderen bij jou in groep 3 zijn waarschijnlijk vanuit de kleutergroepen gewend aan het spelen en werken vanuit een thema. Eind groep 2 kan het spel al op een hoog niveau zijn, waarbij de leerdoelen spelend gehaald worden. Hoe mooi zou het zijn als je dat in groep 3 een tijdje kan doorzetten.

Spel betekenisvol maken

Thematisch werken in groep 3 kun je een plaats geven naast je gewone methodes, bijvoorbeeld op de middagen. Je kunt ook de leerdoelen die je wilt behalen een plek geven in het spel. Het spel krijgt daardoor verdieping en wordt betekenisvol. Misschien spelen kinderen wel een deel van de ochtend omdat je de rekendoelen van meten en meetkunde er makkelijk in kan verwerken. De doelen ga je bereiken omdat de kinderen betrokken zijn bij het spel en daardoor tot leren komen.

Themaplanner Kinderboekenweek

Op 5 oktober begint de Kinderboekenweek. Om je te laten ervaren hoe leuk en makkelijk het is om met een themaplanner te werken in groep 3, hebben onze experts op gebied van lezen en rekenen in groep 3 een themaplanner ontwikkeld. Deze hoort bij het thema van de kinderboekenweek: Gi-ga-groen. Met de themaplanner kun je ongeveer 6 weken met dit thema aan de slag. De themaplanner kan aansluiten bij de thema’s van de leesmethodes die jullie gebruiken, maar je kunt de themaplanner ook prima tijdelijk naast je methode gebruiken. Bij de themaplanner zijn we uitgegaan van de leerdoelen uit de Leerlijnen jonge kind (4 – 8 jaar), waarbij de doelen van groep 3 een doorgaande lijn zijn vanuit de doelen van groep 2.

Boekentips

Naast de themaplanner hebben we ook een lijst met boekentips samengesteld. Daarin zijn we niet uitgegaan van de AVI-boeken, maar willen we kinderen graag uitdagen om met diverse soorten boeken aan de slag te gaan. Deze boeken kun je inzetten bij je boekenkring of leesexpert.

Ontvang de themaplanner (mét de leerdoelen van niveau 3a) en de boekenlijst nu gratis! Vul hieronder je mailadres in, dan mailen wij je hem toe.