Home
Welkom! Vorming & Coaching

Verdiepingstraining PCM voor schoolleiders

 • Datum & Tijd In overleg
 • Niveau Alle niveaus
 • Onderwijstype po, vo/vso, s(b)o, (v)so-zml
 • Functie MT-lid, Directeur/Bestuurder
 • Onderwerp Process Communication Model (PCM)

In de PCM Basistraining heb je de kracht van dit model ervaren. Je ontdekte hoe PCM altijd en overal toepasbaar is. In PCM Verdiepingstraining leer je het gedrag van anderen nog beter te begrijpen, vooral als het gaat om miscommunicatie en conflicten. Verder leer je hoe en waarom motivatie in de loop van de tijd kan veranderen. In deze training duik je dieper in de achtergrond van stresssignalen en -gedrag en leer je om disstress te hanteren. Ook leer je bewust te zijn van eigen maskers. Je leert hoe je destructief gedrag omzeilt en uiteindelijk voorkomt. In praktijksituaties en met eigen cases oefen je met interventies en conflicthantering.

Algemene informatie

Data en locatie

 • Op aanvraag

Doelgroep

 • po, vo/vso, s(b)o, (v)so-zml
 • MT-lid,   directeur/bestuurder 
 • leidinggevenden die ervoor kiezen om dagelijks het verschil te willen maken

Doelen en inhoud


In de Process Communication Model®  Basistraining heb je de kracht van dit model ervaren. Je ontdekte hoe PCM altijd en overal toepasbaar is. In PCM Verdiepingstraining leer je het gedrag van anderen nog beter te begrijpen, vooral als het gaat om miscommunicatie en conflicten. Verder leer je hoe en waarom motivatie in de loop van de tijd kan veranderen. In deze training duik je dieper in de achtergrond van stresssignalen en -gedrag en leer je om disstress te hanteren. Ook leer je bewust te zijn van eigen maskers. Je leert hoe je destructief gedrag omzeilt en uiteindelijk voorkomt. In praktijksituaties en met eigen cases oefen je met interventies en conflicthantering.

In deze training doe je een opdracht die gericht is op je hele team:

Je maakt een overzicht van je hele team en geeft aan met welke teamleden de interactie vanzelfsprekend gaat (groen), met welke teamleden de interactie lastiger is (oranje) en wie van de teamleden je ervaart als een ‘dwarsligger’(rood). Tot slot formuleer je op basis van je inzichten en ervaringen een visie op communicatie. Deze visie presenteer je aan jouw organisatie.

De PCM verdiepingstraining biedt diepere inzichten en vaardigheden om:

 • Miscommunicatie te signaleren door scherp te observeren.
 • Schriftelijke communicatie te analyseren en tussen de regels door te lezen.
 • Jouw communicatiestijl aan te passen aan de voorkeuren van anderen.
 • Emotionele patronen te herkennen en miscommunicatie te voorkomen.
 • Te voorkomen dat stress uitmondt in conflict en negativiteit om te buigen in productiviteit.
 • Te ontdekken hoe en waarom motivaties kunnen veranderen wanneer we faseren.

De training richt zich op inclusief, persoonlijk leiderschap: Als je weet wat je zelf en je teamleden of collega’s nodig hebben, weet je hoe je het verschil voor ze maakt.

Wat je leert:

 • Zelfinzicht, vergroten veerkracht en zelfmanagement
   Met het PCM-profiel bekijk je jezelf vanuit je sterke punten en voorkeuren en ben je je bewust van je valkuilen en distress-signalen en wat je kunt doen. Met dit zelfinzicht kijk je anders naar alledaagse situaties en kun je keuzes maken die aansluiten bij je behoeften en die van anderen.
 • Leiderschapsimpact vergroten door gericht motiveren
   Vanuit je eigen PCM-profiel begrijp je beter hoe elk persoonlijkheidstype en -fase zijn eigen motivaties en bijbehorende emoties heeft. Hierdoor kun je langetermijnstress voorspellen en bescherming bieden tegen de mogelijke gevolgen.
 • Patronen ontdekken en ineffectief gedrag in een vroeg stadium spotten.
   Je ontwikkelt een antenne voor stress. Hiermee spot je tijdig de gedragspatronen die jou en anderen in de weg zitten. Dit inzicht helpt je om miscommunicatie, ruis en conflict tegen te gaan.
 • Signalen oppikken, miscommunicatie minimaliseren en echt contact maken
   Als je de persoonlijkheidstypen begrijpt, kun je meer signalen oppikken uit de omgeving. Zo begrijp je beter wat mensen nou echt bedoelen in intense situaties, gesprekken of digitaal contact. Hierdoor herken je gebrek aan betrokkenheid en buig je het om naar echt contact.
 • Toepassen van het geleerde in de dagelijkse praktijk
   Met een gerichte opdracht, passend op jouw situatie, ervaar je de toepassing in de praktijk en versterk je de vaardigheden en het inzicht die zijn aangereikt in de training. Focus van de opdracht ligt op eigen inzicht en verbinding maken, motiveren en wanneer nodig conflict oplossen binnen het hele team en het creëren van een sociaal-emotioneel veilige leer- en werkomgeving. Ten opzichte van de PCM 1 basistraining is er meer focus op het hanteren van distress, het bewust zijn van eigen distress, het voorkomen en omgaan met conflicten, en het actief motiveren van jezelf en het team.

Vragen? Neem contact met ons op!

Aanmelden

Meld je via het aanmeldformulier hieronder aan voor deze scholing!

Al onze scholingen zijn ook op aanvraag beschikbaar voor jullie team of organisatie. Data en locatie worden dan in overleg vastgesteld. Je ontvangt een offerte van ons. Vul het aanmeldformulier in, dan nemen we contact met je op.


We nemen contact met je op om passende begeleiding af te spreken.
Persoonlijke gegevens
vb. BRIN-nummer: 00XX01, vb. bestuursnummer: 01234
Facturatie
Overige vragen