Tweedaagse basiscursus PCM

Vrijdag 17 februari en 17 maart 2023 – Gouda

In twee dagen jezelf én anderen nog meer gaan begrijpen. Daarbij: leren hoe je in je communicatie de verbinding kunt maken. Óok als dat tot nu toe niet vanzelf gaat bij sommige volwassenen of leerlingen.

 • Deze scholing is ook beschikbaar op aanvraag, neem voor meer informatie contact met ons op
 • Leerkrachten, mt-leden, ib'ers
 • Startende en gevorderde gebruikers

 Iedereen is uniek én elke leerling, collega en ouder telt.  In je werk is dat je uitgangspunt. Iedereen doet zijn best te investeren in goede relaties. In contact met anderen ontdek je dat dit tegelijkertijd schuurt met de praktijk van elke dag. Wat is het soms lastig om iedere leerling, elke collega en ouder te bereiken en te motiveren. Waarbij je tegemoetkomt aan de behoeften van elk van die unieke leerlingen, collega’s en ouders. We ontdekken regelmatig dat de manier waarop (HOE) we iets zeggen van invloed is op de reactie van de ander.

Hoe bereik je de ander?

PCM is een hulpmiddel om een antwoord te vinden op de vraag HOE je de ander kunt bereiken. Leer de ‘taal’ spreken van elk type. Leer de persoonlijkheidstypen herkennen en leer hoe je elke type kunt motiveren. Hoe je stressgedrag kunt voorkomen of hoe je een gerichte interventie kunt doen om weer in contact te komen.

Echt contact maken én jezelf blijven

De uitdaging voor jou ligt in het bereiken van de ander. Door het begrijpen van je eigen persoonlijkheidsstructuur, ontdek jij hoe je jezelf kunt motiveren. Op welke manier je communicatie op maat biedt en op deze manier de verbinding met de ander versterkt.

 In de training leer je hoe je echt contact maakt én jezelf blijft. Op welke manier je in je werk het leuke met het effectieve combineert. Het Process Communication Model® is waardevol om conflictsituaties te begrijpen, te leren hoe je ze voorkomt en hoe je zorgt voor harmonie met jezelf en anderen in je omgeving.

 Tijdens deze tweedaagse krijg je:

 • Inzicht in de achtergrond van eigen gedrag en van anderen uit je omgeving.
 • Inzicht in de   positieve invloed die je hebt op communicatiepatronen binnen een groep, met ouders en je collega’s.
 • Een heldere en duidelijke visie op hoe communicatie kwalitatief efficiënter ingezet kan worden in (werk)relaties, klassensituaties en overleg.
 • Mogelijkheden om te reflecteren op je eigen persoonlijkheid en drijfveren én die van anderen.
 • Mogelijkheden om deze inhoud te verbinden met de observaties vanuit je observatie(systeem).
 • Antwoord op onder andere de volgende vragen:
  • Op welke manier helpt PCM ons bij de puzzel: “Wat heeft deze groep/deze leerling van mij als leerkracht nodig?”
  • Op welke manier kun je PCM betekenisvol inzetten om Welbevinden en Betrokkenheid te versterken?
  • Op welke manier kun je tijdens het kindgesprek effectiever aansluiten bij de taal die de leerling spreekt en bij zijn/haar psychologische behoeften?

Dit aanbod bevat onderdelen van de driedaagse basistraining PCM. Om je in te kunnen schrijven voor de tweedaagse verdiepingstraining PCM moet eerst de volledige basistraining afgerond zijn. Wanneer je daar interesse in hebt laat het weten, dan onderzoeken we samen de mogelijkheden.

Persoonlijkheidsprofiel van jezelf en persoonlijk actieplan

Elke deelnemer krijgt tijdens de training zijn eigen persoonlijkheidsprofiel. Dit is een persoonsgebonden profiel. In het profiel vind je een overzicht van de manier waarop je naar de wereld kijkt (perceptie), achtergrondinformatie over psychologische behoeften, informatie over zes persoonlijkheidstypen en de wijze waarop elk van de zes communiceert. Daarnaast ontvangt elke deelnemer een persoonlijk actieplan en achtergrondinformatie over PCM.

Reflectie, actie en uitwisselen: met humor!

Het worden trainingsdagen waarbij er aandacht is voor het uitwisselen van jouw opvattingen en meningen, actie, uitwisselen van feiten en data, gezellig samenzijn, tijd om te reflecteren en doorspekt met een flinke dosis humor.

Kosten

 • 599,- (incl. btw) voor de tweedaagse basiscursus
 • 200,- (excl. btw) voor het persoonlijkheidsprofiel (Het boek Ontdek Process Communication is hierbij inbegrepen)

Het is ook mogelijk om deze tweedaagse op locatie te organiseren. De kosten zijn dan:

 • 858,- per dagdeel. (Met een maximum aantal deelnemers van 10 personen. Het minimum aantal mag je dan zelf bepalen)
 • 200,- (excl. btw) voor het persoonlijkheidsprofiel per deelnemer. (Het boek Ontdek Process Communication is hierbij inbegrepen)

Aanmelden

Aanmelden voor de scholing in Gouda op 17 februari en 17 maart 2023 kan via het formulier hieronder.

Voor facturering